Foto: Mads Jordansen
I det maleriske landskab, som strækker sig fra Firenze i nord til Sienna i syd, smyger Chianti Classicos godt 7.000 hektar vinmarker sig omgivet af skove, fritstående søljecypresser, valnødde- og oliventræer. Vinene fra Chianti Classico, der kan genkendes på den sorte hane på flaskehalsen, er i disse år på vej tilbage.
For at kunne kalde vinen en Chianti Classico og bruge hanesymbolet på flaske og banderole, er det ikke nok at druerne er dyrket på det godt 7.000 hektar store område. Vinene skal derudover også indeholde mindst 80% Sangiovese. Omvendt må der iblandes op til 20% af de lokale druer Canaiolo og Colorino eller de internationale druer Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. Tidligere måtte der tilsættes op til 6% hvide druer – det er forbudt siden 2006.
Kendetegnet ved nutidens vine fra Chianti Classico er druen Sangiovese, som giver vinen sin rygrad. Vinene kan med en lang historie og tradition bag sig, betegnes som klassisk italiensk.
Tidligere var Chianti Classico lavet på blandinger af primært Canaiolo tilsat noget Sangiovese, Mammolo og Marzemino. Men i slutningen af det 19. århundrede gik mere og mere over til en base af Sangiovese tilsat druen Canaiolo. Sangiovese er kendt som en lidt kantet drue, men den får et mere blødt og imødekommende modspil af Canaiolo.
Chianti Classico er et meget stort og meget varieret vinområde. Det rummer derfor også store forskelle i vinene og deres kvaliteter. Markerne ligger fra 200 til 800 meter over havoverfladen, hvilket kan tage toppen af de hedeste sommertemperaturer.
Netop fordi området er så stort, arbejder kræfter i Chianti Classico på at inddele det i underzoner, men spørgsmålet er, om forbrugerne er klar til at sætte sig ind i endnu en kommuneopbygning, som det kendes fra Bourgogne og Bordeaux.
Knap 1/3 af alle vine fra Chianti Classico ender hos de amerikanske vindrikkere, der ikke kun har taget Toscana til sig som turistdestination, men også elsker vinene herfra. Foto: Mads Jordansen
Hvis du for 25–30 år siden spurgte en gruppe tilfældige vindrikkere om deres syn på vinene fra italienske Chianti Classico, ville du formentlig få meget forskellige svar. Og med rette: Forinden var området blevet udvidet med nye vinmarker af tvivlsom kvalitet, og du kunne støde på mange forskellige typer af vine. Nogle var slet ikke velegnede til lagring, men skulle i stedet drikkes med det samme, mens andre skulle ligge i mindst 5–10 år for at blive nogenlunde tilnærmelige. Samtidig var mange uduelige vinbønder med decideret dårlige vine med til at ødelægge områdets ry. Vindrikkernes tålmodighed blev ganske simpelt sat på en prøve, og mange regnede ikke Chianti Classico for stor vin.
Gæringen er i gang på træfadene, der står ved en næsten konstant temperatur, dybt ned i vinhusenes vinkældre. Foto: Mads Jordansen
Det var tydeligt, at noget skulle gøres for at tilbageerobre kundernes gunst. Derfor blev der ved en regelændring tilbage i 1984 satset mere på kvalitet frem for kvantitet. Udbyttet fra markerne blev nedbragt, og druekvaliteten steg efterfølgende. Regelændring tillod også vinbønderne at tilsætte ikke-traditionelle druesorter som Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah. Herudover har den teknologiske udvikling – især i kælderarbejdet – også sat sig præg på udviklingen i området.
De mest inkarnerede vinhuse laver Chianti Classico udelukkende med Sangiovese druen. Disse vine kan virke meget kantede med deres høje syre og en del tanniner, men nogle års lagring gør dem mere imødekommende. »Modernisterne« bruger en større andel af de tilladte internationale druer som fx Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah. De giver vinene mere fylde, mindre syre, rundere tanniner og dermed en mere international stil.
Den almindelige Chianti Classico er typisk en ung rødvin, der må komme på markedet 1. oktober året efter. Den er ung i sin stil, let og med masser af frugtighed. Dermed er den velegnet til de lettere kødretter. Ofte er vinene karakteriseret ved at have en støvet men rar og kompleks frugtighed.
Chianti Classico Riserva er topresultatet af vinmarkernes nøje udvalgte førsteklasses druer kombineret med et nænsomt kælder- og fadarbejde. Vinene har masser af fylde, kraft og kompleksitet og er velegnede til grillet og stegt kød og flere typer af vildt.
Et af ikke bare Chiantis – men hele Toscanas – kendetegn er lagring af vinene på store træfade, der ofte er lavet af slovenske eg. Foto: Mads Jordansen
Rødvin fra Dievole, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Distinto, 169,00 kr.
Duft af blå blomme, tobak og lidt træ fra fadarbejdet, som fremstår yderst integreret i vinen. Smagen er saftig, intens og kraftfuld og spiller på de mørke nuancer, primært domineret af røde frugter og jord. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Borgo Scopeto, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Vinoble.dk, 139,00 kr.
En blanding af skovbund og kirsebærsten præger den meget delikate duft. Smagen har en god portion syre, insisterende tanniner og et vaniljepræg fra fadlagringen. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Podere Olmo, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Italux, 77,00 kr.
Chokolade, velhængt kød og kirsebær i duften. Smagen er rund og med en kølig flot frugt. Integreret fadpræg og trimmede tanniner. Syrefriskheden gør vinen meget anvendelig, når der sættes mad til. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Gagliole, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Vinoble.dk, 185,00 kr.
Duften er præget af modne blommer i en lidt oxideret (iltet) udgave som tegn på aldring. Smagens tætpakkede frugtighed med blommer og kirsebær virker dog lidt for tilbagelænet. Bør drikkes nu. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Isole e Olena, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Philipson Wine, 149,95 kr.
Fremadstormende frugtighed i duften – en dejlig blanding af kirsebær, fersken og te. Smagen er kraftfuld og intens med en spicy fylde. Et klart eksempel på en moderne Chianti Classico til det internationale marked. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Castello di Querceto, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Theis Vine, 149,95 kr.
Lidt grøn duft af urter, der med tiden udvikler sig mere i retning af kirsebær og jordbær med fløde. Smagen er frugtig og mørk. Maskulin og med gode muskler. Eftersmagen er lidt kort og syrefattig. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Castello di Ama, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Jysk Vin, 165,00 kr.
Animalsk duft, tilsat en omgang støvet mineralsk frugt. Klassisk god italiensk stil. Syrerig smag med friske fuglekirsebær og let fadpræg. Nogle tanniner, der skal tæmmes af noget mad. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Tenuta di Bibbiano, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Adriat Vinimport, 95,00 kr.
Søde bær og frugter i duften, bagvedliggende kirsebær og lidt røg. Smagen er frisk og ren med runde tanniner og god syre. Skøn frugt og en elegant afslutning med lidt søde ribs. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Castello dei Rampolla, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Philipson Wine, 159,95 kr.
Duft af stald og kirsebær. Smagen er ren og intens, afrundet og med smag af mirabelle og blomme og en behagelig afslutning med lidt lakrids. Superb madvin til de lyst kødretter. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Tenuta di Bibbiano, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Adriat Vinimport, 159,00 kr.
Masser af kirsebær i den lidt oxiderede duft med et snert af forårslun fed muld. Smagen er indpakket i generøse kirsebær og blommer og holdt elegant på plads af syre og tanniner i god samspil. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Castellani, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Skjold Burne Vinhandel, 119,75 kr.
Karakteristisk Chianti Classico i duften – støvet markvej, chokolade og kirsebær. Smagen er elegant og rank. Den friske syre giver den krydrede frugtighed med de røde bær et flot liv og raffinement. Læs anmeldelse…
Rødvin fra San Giusto a Rentennano, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Adriat Vinimport, 249,00 kr.
Duft af krydderurter, jord og kød (spanske chorizo pølser). Intens og kompleks. Spicy muldfylde, god frisk syre, fuglekirsebær og omsluttende tanniner i afslutningen. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Agricoltore Geografico, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Wine.dk, 185,00 kr.
Lidt lukket duft, der dog åbner sig en del, når glasset får lidt luft. Der går vinen over i noget animalsk tilsat de velkendte fuglekirsebær, der er så karakteristisk for mange Chiantivine. Et virkelig godt glas vin! Læs anmeldelse…
Rødvin fra Castello di Querceto, Chianti Classico i Italien, Forhandles af Theis Vine, 199,95 kr.
Støvet frugtighed med orangeskal og julenelliker i den ustyrligt lækre duft. Smagen er også præget af et flot match af nelliker og røde frugter. Spicy fylde og eftersmag. Læs anmeldelse…
Vinregionen ligger i: Toscana i Italien.
Areal: 7.200 hektar.
Sangiovese, Canaiolo, Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot.
Bakket og varieret landskab, hvor der i visse områder er særdeles intensiv vindyrkning, mens der andre steder er mere natur og landbrug. Området strækker sig over store afstande, og vinene har derfor også meget forskellige karakteristika:
San Casciano i nord kan være områdets joker, da der her i gode år skabes store flotte vine, mens de i andre år er mere på det jævne.
Greve også i nord har ofte mindre kraftfulde vine, der kan være forskelligartede i deres udtryk og ikke mindst kvalitet.
Castellina og naboen Radda er ofte elegante, urteagtige og aromatiske i deres udtryk.
Gaiole står for den kraftfulde og voluminøse stilart, som stadig er harmonisk og vellavet.
Panzano tæt på byen Greve har meget raffinerede vine med stor elegance og kan være et af højdepunkterne i vinene fra Chianti Classico.
Castelnuovo Berardenga i syd har kraftfulde og intense vine, der ofte er mere internationale i deres stil og har lang lagringspotentiale.