Dirk Niepoort – Den stille revolutionær

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 25/02/2016

Foto: Pedro Lobo

»Din vin lugter af lort!« lød det i røret, da Dirk Niepoort som ung ringede hjem fra Australien, hvor han arbejdede i en periode. Ikke et »Hej søn« eller »Har du det godt?«. De ret kontante ord kom fra Dirks far, Rolf Niepoort og var rettet mod Rubustos 1990 – Dirk Niepoorts første egen vin. Rolf Niepoort synes mildest talt ikke om sønnens vin, men han kom siden til at ændre mening.

Stor personlighed i Crocs

Dirk Niepoort er født i 1964 og voksede op i Porto, Portugals næststørste by. Siden 2005 har han som femte generation stået i spidsen for Niepoort, ét af Portugals mest kendte og anerkendte vinhuse. Han har hollandsk pas, men føler sig som portugiser. Dirk har læst økonomi, er selvlært vinmager og elsker at underholde med, at han blot er en ignorant, som ikke rigtig har studeret noget, ikke ved ret meget, men prøver sig frem og drikker en masse god vin. Naturligvis en kæmpe underdrivelse. Men den, der møder Dirk Niepoort første gang og ikke kender hans vine, kan sandsynligvis og fejlagtigt godt komme i tvivl. Han virker lidt genert, nærmest kejtet og tilmed en anelse stilforvirret. Duknakket og med krøllet hår kigger han henover brillerne, mens han bærer en stor armygrøn skjorte og sine berømte og elskede Crocs-sandaler. Men tag ikke fejl. Dirk er ekstremt dygtig og meget dedikeret til sit arbejde. Han udviser en stor perfektionisme i alt, hvad han laver. Samtidig er han venlig, generøs og åbner altid store vine ved smagninger. Han er en blændende historiefortæller med stor timing og en skøn underspillet humor, der gør smagninger i hans selskab til en helt speciel og lærerig oplevelse.

Den finske wine writer Ilkka Siren, som har arbejdet hos Niepoort i høsten 2008, udtrykker det således: »Dirks styrke er helt klart hans personlighed. Han kan ikke lide at være i centrum og få al opmærksomheden, men det er han alligevel altid. Han har en nærmest barnlig entusiasme over for vin, som er ekstremt smittende. Han er en skarp vinsmager og har evnen til at overføre en idé til en vin på rekordtid. Og så er han tilmed uovertruffen i vandpolo«.

Tørre rødvine fra Douro

Niepoort er et gammelt portvinshus fra 1842, som de senere år ikke kun er kendt for portvin. Dirk Niepoort har nemlig arbejdet målrettet på at bringe vinhuset endnu videre. Kvantespringet skete tilbage i 1987, da vinhusene Quinta de Nápoles og Quinta do Carril blev erhvervet, og Niepoort for første gang i historien selv ejede vinmarker. I købet indgik nogle af Douros bedste portvinsmarker. 15 hektar med nyplantede vine og 10 hektar med 60 år gamle stokke. Senere er købt marker i Dão og Bairrada, som er portugisiske regioner med et helt andet klima og en anden jordbund end skiferdominerede Douros. Bairradas jordbund har limsten og Dão granit. Alt sammen for at give Niepoort nye muligeder og nye veje at gå. Én af vejene var blandet andet at lave tørre, røde vine fra Douro. Nogle af dem på portvinsdruer, andre på helt nye eller glemte druer. En håndfuld andre vinhuse gik samme vej, og det skabte megen debat og blev kritiseret. Nogle af kritikerne mente, at det var spild af druer, der i stedet kunne være blevet brugt til god portvin. Andre mente, at de tørre vine aldrig ville få et niveau, som ville opnå international anerkendelse. Men en mand som Dirk Niepoort er ligeglad med, hvad andre mener. Han laver det, han selv synes, smager godt. Og jo større udfordringen er, jo bedre. Denne hang til udfordringer ses eksempelvis også i, at han har plantet både Riesling og Pinot Noir i Douro. Druer, der på ingen måde hører hjemme i Douro. Druer, som kræver et køligt klima for at udvikle sig bedst. Douro har alt andet end et koldt klima. Derfor er druerne også plantet på højtbeliggende vinmarker, hvor der er skruet ned for temperaturen. Og selvfølgelig lykkedes projektet. Sammen med fire andre vinhuse har Dirk Niepoort i det samarbejde, der er kaldet The Douro Boys, dygtigt promoveret tørre Dourovine på det internationaale marked. Flere af vinene har allerede taget anmeldere med storm og er blevet listet i selskab med nogle af verdens bedste vine. De seneste fem år ligner dermed starten på et stille men sikkert gennembrud generelt for tørre portugisiske vine, og i særdeleshed for dem fra Douro.

Foto: Pedro Lobo

Den der ler sidst

Dirk Niepoort var med sin første vin, Rubustos 1990, selv med til at starte denne revolution i Douro, selvom hans far mildest talt ikke var begejstret. Skæbnen ville, at den britiske Master of Wine og vinkritiker Michael Broadbent nogle år efter Rolf Niepooorts nedslående dom over Robustus besøgte Niepoort. Dirk serverede sin Rubustos 1990 for ham. Broadbent var særdeles begejstret for vinen, hvilket overbeviste Rolf Niepoort og understregede, at Robustus er en vin, som skal have flere års fadlagring, før den begynder at blive tilnærmelig. Druerne til vinen stammer iøvrigt fra stokke fra 1925 på en mark, der fulgte med i købet af Quinta do Carril. Årgang 1990 blev aldrig solgt kommercielt, men serveres stadig til Niepoorts smagninger. Siden 2004 har Niepoort igen lavet Robustus, som dermed er blevet en hyldest til det mod og den nytænkning, som Dirk Niepoort har tilført familienvirksomheden – og ikke mindst hele Dourodalen.

På sin underspillede facon er Dirk Niepoort blevet anerkendt som én af Portugals absolutte superstars takket være høje ambitioner og evnen til aldrig at være helt tilfreds. Flere af hans vine har opnået tårnhøje ratings hos Robert Parker, hvilket modvilligt er blevet modtaget af Dirk Niepoort. For han er jo endnu ikke færdig med at udvikle sine vine!

Til forsiden…