Højsæson for andespisning er i Danmark uden tvivl Mortensaften og Juleaften. Men and er meget andet end en klassisk andesteg. Se her, hvilke vine der passer særlig godt til et lækkert stykke and, for der er mange hylder at vælge på, så længe du holder dig til vin med saft og sødme.
Til andekød virker de saftige og mellemkraftige til kraftige vine bedst. Grundregelen er, at jo mere smag i anden, jo bedre fungerer en rødvin med en vis portion sødme. Serverer du et let rosastegt andebryst kan en klassisk Bordeaux med et let tanninpræg sidde lige i skabet, hvorimod den samme vin mangler saft og ikke mindst sødme til andestegen. Her kan en oversøisk Syrah være et godt valg, ligesom en saftig og kraftig vin fra franske Rhône kan være det rigtige match, især hvis den er baseret på primært druerne Grenache og Syrah.
Næringsværdi pr. 100 g rå and:
Energi 500 kJ
Protein 18,3 g
Kulhydrat 0 g
Fedt 5,1 g
Engelsk: Duck
Tysk: Ente
Fransk: Canard
Et traditionelt valg til fx juleanden er en Amarone fra Valpolicella – en vin som også har saft og sødme, men som også let kan overdøve måltidet og dine smagsløg og simpelthen blive for kvalm og »for meget«. Er du til Amarone, så prøv eventuelt at skaffe en vin fra en producent, der laver elegante Amaroner. Et alternativ til en Amarone er en californisk Zinfandel med saft og sødme, men også her skal du se dig for, da nogle vinhuse laver så søde Zinfandels, at de smager som saftevand. Udfordringen er med andre ord altså at finde en tilpas muskuløs, saftig og sødmefuld vin til anden, uden at det bliver for overdrevent.
Vinmatch: Bordeaux, oversøisk Syrah eller Rhône på Syrah og Grenache, californisk Zinfandel.