Foto: Marc Jauneaud
Muscadet ligger i Loire-distriktet i det nordvestlige Frankrig, nærmere bestemt i dets vestligste del, hvor Loire-floden munder ud i Atlanterhavet. Området er kendt som Pays Nantais efter hovedbyen Nantes. Sydøst for den ligger områdets største og mest kendte appellation: Muscadet Sèvre-et-Maine. De to små floder Sèvre Nantaise og Petite Maine løber her sammen med Loire, og vinstokkene står plantet tæt langs bredderne.
Hele området er præget af vand: Floderne, havet, regnen. Det tempererede kystklima er køligt og fugtigt, og vinbøndernes største problem ligger i meldug og råd. Jordbunden er præget af Det Armorikanske Massiv, en geologisk formation af vulkansk oprindelse: Granit, gnejs og glimmerskifer forekommer hyppigt som sten og grus. Dele af området er gammel, kalkholdig havbund. Der er en voksende anerkendelse af, at Muscadet dækker over mange forskellige terroirs.
Opskriften på klassisk Muscadet er enkel: Druen er udelukkende Melon, og fremgangsmåden er gæring på cementkar eller stråltanke med efterfølgende lagring sur lie: Vinen omstikkes ikke efter gæringen, men forbliver på bundfaldet af gærceller og udfældede tørstoffer. Melon giver nemlig i sig selv en lettere streng og ret neutral vin, men lagringen på bundfaldet gør den rundere og blødere, og smagen bliver dybere og mere kompleks. Efter endt gæring i oktober ligger vinen sådan i hvert fald frem til marts, hvorefter den flaskes direkte.
Vinene fra Muscadet befinder sig stilistisk i den lette ende af skalaen. Det er tørre hvidvine med en mild citrussmag og et let salt præg – to smage med direkte associationer til det klassiske match: Østers. Når det går mindre godt, kan vinene være vandede, smagsløse og intetsigende. Omvendt er de bedste vine smidige og fløjlsbløde i munden, forfriskende saftige med en mild syre og en salt mineralitet. De udvikler en forfinet kompleksitet, og trods den udbredte formaning om at drikke Muscadet så ungt som muligt, kan de bedste i gode årgange vinde ved lagring i et årti eller mere.
Vinregionen ligger i: Loire i Frankrig
Areal: 8.800 hektar
Vigtigste druesorter: Melon.
Områdets karakteristika: 23 kommuner langs floden Loire og dens bifloder Sèvre og Maine. Tempereret kystklima og jordbund bestående af ler, sand og grus af særligt gneiss og granit. Melon er den eneste tilladte drue.
Eksempler på gode producenter i Muscadet Sèvre-et-Maine: Château de Cléray, Domaine de l’Ecu, Domaines Landron
Hvidvin fra Chateau de Beau Soleil, Muscadet Sèvre-et-Maine i Frankrig, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 89,00 kr.
Frisk citrus og moden pære går igen i både duft og smag. En fin og enkel struktur. Rund og fyldig i munden. Vægten ligger på den friske frugt. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Chateau de la Gravelle, Muscadet Sèvre-et-Maine i Frankrig, Forhandles af Cappa Vin, 119,00 kr.
Mild duft af æble og citrus. Let og saftig i munden. Syren er moderat, og smagen er mild, men fyldig. Grønne æbler og lime i den afdæmpede smag med mange små, fine noter. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Chateau de la Gravelle, Muscadet Sèvre-et-Maine i Frankrig, Forhandles af Cappa Vin, 199,00 kr.
Let og elegant duft af ristede hasselnødder, stødt æble, smør og grus. Meget udviklet og med tydelig alder. Stor, udviklet kompleksitet og en let olieagtig struktur. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Château du Poyet, Muscadet Sèvre-et-Maine i Frankrig, Forhandles af Skjold Burne Vinhandel, 49,75 kr.
Fornem duft af gule blommer og præg af røget træ. Stor kompleksitet og overraskende højt niveau i denne prisklasse. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Domaines Landron, Muscadet Sèvre-et-Maine i Frankrig, Forhandles af Bichel Vine, 89,75 kr.
Fin duft af sødmefuld melon, gul stenfrugt og flintesten. Slank og stringent mundfylde med en god kompleksitet fra lagringen på bundfaldet i fadene. Læs anmeldelse…