Pittoresk Craggy Range Winery med placering ved sø og bjerge. Foto: New Zealand Wine
Skønt området er New Zealands ældste vinregion, er der ikke fulgt en særlig »kendishæder« med denne status. Hawke’s Bay ligger noget i skyggen af de kendte new zealandske vinområder og adskiller sig da også markant fra dem: Hawke’s Bay er nemlig som udgangspunkt for varmt til nationaldruen Pinot Noir.
Hawke’s Bay ligger på Nordøen i New Zealand, omkring 300 kilometer nord for Pinot Noir regionen Marlborough og 360 kilometer syd for Auckland. Helt tilbage i 1851 så de første pionerer områdets vinmæssige potentiale, og efter mange årtiers eksperimenter blev vinhuse som Mission Estate, Te Mata Estate, Vidal Estate, McDonalds Winery og Esk Valley Winery grundlagt i 1920’erne.
Kysten skaber et afkølet maritimt klima og sammenholdt med en lav nedbørsmængde og magre, veldrænede jorde er her en solrig, lang, tør og varm vækstsæson, som er optimal til vindyrkning. Især de varmekrævende røde druer trives, selvom de stadig kun udgør lidt over 1/3 af den samlede vinproduktion i området. Tidligere plantede man røde druesorter på de flade og mere næringsrige jordbunde i Hawke’s Bay, hvilket ikke nødvendigvis gjorde noget godt for kvaliteten. Det er dog fortid, og på den måde fik vinkvaliteten et stort løft fra omkring 1970’erne og frem.
Hawke’s Bay er i dag præget at mindre familieejede vinhuse, som hver producerer godt 250.000 flasker årligt. Det er ikke alverden i forhold til eksempelvis nabolandet Australien. Ovenikøbet tilfører de mange små vinproducenter stor diversitet med hver sin fortolkning af vinstilene.
Druernes modenhed vurderes og høsten planlægges. Foto: New Zealand Wine
Vinmarkerne er primært beliggende omkring byerne Hastings og Napier. Klimaet er et af de varmeste i New Zealand og dermed også varmere end Marlborough. Det minder om Bordeaux, så det er ikke så overraskende, at her dyrkes Cabernet Sauvignon og Merlot, som stilmæssigt giver vine med et klart Bordeauxaftryk.
Kvalitetsmæssigt satser mange vinhuse højt på dette klassiske Bordeauxblend. Med druer, som sjældent har problemer med at modne, skabes der vine med en kraftig og alligevel elegant frugt suppleret af flotte tanniner. Mådehold i fadarbejdet resulterer desuden i seriøse vine med et langt liv og stort lagringspotentiale. Det bedste fra new world og old world kombineres i vine som disse. New world tilfører den udviklede, rene frugt og lidt international attitude, mens old world bidrager med kompleksitet og ikke mindst flotte tanniner. De røde vine fra Hawke’s Bay har således overordnet set en flot kølighed i frugten og en særdeles udviklet og elegant tanninstruktur, som giver vinene et solidt lagringspotentiale, samtid med at de er imødekommende, selv når de er unge.
Der tegner sig et billede af, at vine på et blend af Cabernet og Merlot holder et højt niveau fra årgang til årgang. Derimod er den varmekrævende Syrah, som også er populær i området, noget mere svingende. Når vine på Syrah lykkes her, kan de i stil bedst sammenlignes med vine fra Nordrhône med masser af blomme og sort peber i duft og smag. De er elegante og ikke særligt tunge og efterlader ofte et lidt mineralsk og kødfuldt udtryk.
Coleraine Vineyard ved Te Mata Estate. Foto: New Zealand Wine
Indlands og ofte på lidt køligere marker i op til 300 meters højde dyrkes Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Pinot Noir. Især Sauvignon Blanc lykkes rigtig godt her. Glem alt om den græsgrønne stikkelsbærfrugt, som new zealandsk Sauvignon Blanc er berømt og berygtet for. I Hawke’s Bay er frugten mere moden og eksotisk – ofte med passionsfrugt og en mere rig struktur. Sauvignon Blanc bliver desuden rigtig særegen, når vinhuse som eksempelvis Supernatural tilmed giver deres version skinkontakt, så resultatet nærmer sig eller ender som orangevin.
Du finder også Chardonnay i Hawke’s Bay, ofte i en lidt tung og frugtrig variant. Desværre glemmer nogle af vinmagerne, at vin stammer fra druer og ikke fra det egetræ, som fadene er lavet af.
Hawke’s Bay skal dog anerkendes for at dyrke andet end blot Pinot Noir og Sauvignon Blanc og dermed bidrage med diversitet til hele det new zealandske vinlandskab.
Areal: 4.744 hektar
Vigtigste druesorter: Sauvignon Blanc (28%), Chardonnay (21%), Cabernet Sauvignon og Merlot 25%, Pinot Gris 12%, Pinot Noir 7%, Syrah 4%
Områdets karakteristika: Maritimt klima med kølende vinde fra Stillehavet. Solrigt, lunt og tørt vejrligt. Vækstsæsonen er lang, og området er særdeles velegnet til fremstilling af rødvin til trods for at 63% af produktionen består af hvidvin, mens 37% er rød. Jordbunden består af grus, sand, ler og kalksten og har et højt jernindhold. Adskillige floddale giver mange nordvendte skråninger velegnet til vinmarker. Der eksisterer blot 76 vinhuse og 71 uafhængige druedyrkere.
Te Mata Estate
Grundlagt helt tilbage i 1896 og dermed et af New Zealands ældste vinhuse. Det er stadig familieejet og internationalt anerkendt for at være et af Hawke’s Bays absolut bedste vinhuse. Te Mata er opkaldt efter områdets bedste vinmark. Vinhuset har hele ni forskellige vinmarker og er også respekteret for deres enkeltmarksvine. Højt niveau i deres vine på alle niveauer og med tydeligt europæisk forbillede.
Supernatural Wine Co.
Naturvinsinspireret vinhus som tilmed er økologisk med en filosofi om at blande sig så lidt som muligt i vinfremstillingen. Laver både hvide og orange vine med skinkontakt. Dygtige til Sauvignon Blanc, men laver også vellykkede Pinot Gris. Naturvinstilen kammer aldrig over, men er forståelige og et fint billede på områdets diversitet.
Craggy Range
Ungt vinhus fra 1997, som blev skabt af den australske forretningsmand Terry Peabody og den new zealandske ønolog og Master of Wine Steve Smith. Specialiserer sig i enkeltmarksvine og har vinmarker i Hawke’s Bay, Martinborough, Marlborough, Nelson, Central Otago og Waitaki Valley. Har ambitiøst arbejdet på at skabe nogle af regionernes bedste vine, og det er lykkes i stor udstrækning – tilmed ofte i en meget høj kvalitet til prisen.
Villa Maria Estate
Stort anerkendt og prisvindende vinhus med vinproduktion over det meste af New Zealand. Grundlagt af George Fistonich i 1961. Har siden oplevet markant vækst og har i dag over 250 fastansatte. Stabilt højt niveau. Især deres karakterfyldte Bordeauxblends har internationalt topniveau.
2016 5/6 stjerner
2015 3/6 stjerner
2014 5/6 stjerner
2013 4/6 stjerner
2012 3/6 stjerner
2011 3/6 stjerner
2010 4/6 stjerner
2009 5/6 stjerner
2008 3/6 stjerner
2007 4/6 stjerner
Hvidvin fra The Supernatural, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Distinto, 189,00 kr.
Super mineralsk duft med umodne ribs og hyldebark. Efter lidt tid i glasset åbner den sig med eksotisk passionsfrugt, gule vingummibamser og tjørneblomster. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Villa Maria, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Wine.dk, 199,00 kr.
Krydret og lidt støvet blomme- og kirsebærfrugt med lidt kanel i kanten. Modent og æterisk. Rund mundfornemmelse med tørre tanniner og en frisk frugt og syre. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Craggy Range, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Philipson Wine, 249,95 kr.
Mørk og modent udtryk med modne kirsebær, solbær og et let sødmefuldt krydret fadpræg. Der er tydelige referencer til Bordeaux. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Craggy Range, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Philipson Wine, 349,95 kr.
Mørk, støvet og fortættet duft af brombær, sveskeblomme og skovbund. Blommen går igen i smagen sammen med lidt krydderier og en frisk, syrerig og tætpakket frugt Læs anmeldelse…
Rødvin fra Te Mata, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Laudrup Vin & Gastronomi, 129,50 kr.
Duft af blommefrugt, lidt pibetobak og chokolade. Rustik struktur og frugt. Tør og stram, syrepræget og frisk frugt med god kompleksitet og kvalitet for prislejet. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Te Mata, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Laudrup Vin & Gastronomi, 319,00 kr.
Brombær og blåbær med et diskret, elegant og flot indarbejdet fadpræg. Elegant struktur og frisk kirsebærfrugt med et lækkert krydret præg og afslutning. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Te Mata, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Laudrup Vin & Gastronomi, 249,00 kr.
Ristet kaffe og parfumerede, modne og søde gule septemberblommer. Fyldig struktur og smag med en del fadpræg til en gul æblefrugt. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra Te Mata, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Laudrup Vin & Gastronomi, 129,50 kr.
Intens passionsfrugt med lidt urtet stikkelsbær i duften. Flot, køligt og rent, hvilket også går igen i smagen. Elegant, saftig og tørstskabende med en smukt balanceret syrefriskhed. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra The Supernatural, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Distinto, 219,00 kr.
Sødmefuld frugtkaramel – umiddelbart ret uventet for Pinot Gris, medmindre vinen har gæret sammen med drueskallerne, som det er tilfældet her. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra The Supernatural, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Distinto, 249,00 kr.
Gule blommer, fennikelfrø, grønne urter og lidt mynte. Tør og moden frugt, tanninbid, grøn peber og masser af spicy sorte oliven og anispræg i eftersmagen. Læs anmeldelse…
Rødvin fra Sileni, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 129,95 kr.
Duft af blåbær, hindbær og skovbund. Moderne eller måske nærmere lidt lun Pinot Noir-duft med fokus på frugten. Ret stor frugtfylde og fine takter, men vinen udfolder sig aldrig helt. Læs anmeldelse…
Hvidvin fra The Supernatural, Hawke’s Bay i New Zealand, Forhandles af Distinto, 249,00 kr.
Afrundet, harmonisk, eksotisk og anderledes duft med bagvedliggende noter af bark, grøn stilk og urter. Alt i et lækkert og charmerende miks med kant. Læs anmeldelse…