Et glas rygende varmt Glühwein fra bogen »Vintermad der varmer«. Foto: Inge Skovdal
Det er blevet december og tid til et glas gløgg eller to. I denne artikel kan du finde inspiration i otte gennemprøvede opskrifter, herunder også udenlandske variationer af denne varme decemberdrik, der laves på vin.
Her er en lille samling af forskellige opskrifter på gløgg, som jeg har samlet de senere år, og som alle er afprøvet og fundet anbefalsesværdige – på hver deres måde. Den klassiske gløgg er ensbetydende med december og hygge, men får du den lidt for tit, kan det være lækkert med et par alternativer i baghånden. Prøv den hvide gløgg, hvis du ikke allerede kender den, eller smag svenskernes, tyskernes, britternes eller franskmændenes gløggvarianter.
Et godt tip, der gælder alle gløggeopskrifter: Justér først sødmen i gløggen til sidst. Og husk, at hvis du bruger rosiner i din gløgg, så søder de altså med 75% af, hvad samme mængde sukker ville gøre.
Glædelig december
Klassisk gløgg
Opskriften på den klassiske danske julegløgg, som er blevet drukket i december gennem generationer.
Mette Blomsterbergs krydrede julegløgg der virkelig er proppet med masser af julekrydderier, blandt andet også laurbærblade.
Hvid gløgg
Den hvide gløgg kan også friskes op med appelsinbåde i glassene. Bogen ‘Vintermad der varmer’ giver her sit bud på den bedste hvide variant.
Opskriften på Claus Meyers lækre hvide gløgg lavet på æblemost med ingefær og æble- eller pærebrændevin.
Gløggtyper, fra andre lande
Fransk varm vinterdrik, som mange måske har mødt en kold vinterdag på en fransk løjpe. Det smager også fremragende i den danske råkolde december.
Tysk vinter- og julespecialitet, du kan varme dig på ved et af landets mange udendørs julemarkeder, der skyder op i december.
Original opskrift på smålandsk julegløgg, der varmer helt ind i julehjertet.
Opskriften på briternes gløgg, der er let og hurtig at lave. Du kan forberede den i forvejen og blot varme op, når du skal bruges den.
Middelalderens gløgg
Er du mættet af den sædvanlige julegløgg? Så prøv lutendranck, som er en frisk og krydret glögglignende drik fra middelalderen. Den kan serveres varm eller kold og laves på enten rød- eller hvidvin.